ΠΑΟΚ 91 χρονών
Πότε έχει γενέθλια ο ΠΑΟΚ; Το καλοκαίρι του 1925 ή τον Απρίλιο του 1926; Στις 10 ή στις 20 Απριλίου?
 Ένα ερώτημα που ταλανίζει εμας τους ΠΑΟΚτσήδες. Γεγονός είναι πως αγωνιστικά ο ΠΑΟΚ υπάρχει από τον Ιούλιο του 1925 (στις 26 Ιουλίου 1925 έδωσε τον πρώτο αγώνα της ιστορίας του, που ήταν νικηφόρος, 2-1 τον Ηρακλή οταν δεν λεγόταν ΑΕΠ αλλα ομιλος Φιλόμουσων τελος πάντων κάτι τέτοιο)..


Ο ΠΑΟΚ ς έχρι το τέλος του 1925 έδωσε 9 φιλικά ματς, με αντίπαλους τους: Ηρακλή, Άρη, Θερμαϊκό, Απόλλωνα Αθ., Άτλαντα, Παναθηναϊκό (στην Αθήνα!), καθώς επίσης και διεθνή φιλικά (Μπίτολ από Σκόπια, Φούλτζια από Σουηδία). Άλλο «αποδεικτικό» στοιχείο της αθλητικής του ύπαρξης του από 1925 είναι ότι έλαβε μέρος και στο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης την περίοδο 1925-26 (22 Νοεμβρίου 1925 3-3 με τον Άτλαντα!). Η άλλη άποψη όμως, είναι ότι ο ΠΑΟΚ υφίσταται από το 1926, κυρίως λόγω της έγκρισης του καταστατικού τον Απρίλιο του 1926.

Για τον κρατικό μηχανισμό, ένας σύλλογος αναγνωρίζεται ως ύπαρξη απο την ημερομηνία που το καταστατικό του θα επικυρωθεί από το Δικαστήριο. Αλλά για τους ίδιους τους ιδρυτές του, τον Λαό του και την ίδια την υπόσταση του συλλόγου, η ημερομηνία δημιουργίας του είναι κάτι πρακτικό, όπως η πρώτη αγωνιστική δράση, και όχι κάτι θεωρητικό και γραφειοκρατικό, όπως η έγκριση του δικαστηρίου. Άρα, μήπως το θέμα της ημερομηνίας της ίδρυσης του ΠΑΟΚ έχει διαφορετική απάντηση ανάλογα με το ποιος είσαι; ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΥ ΠΑΟΚ, η ομάδα ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1925 και μάλιστα την ημερομηνία του πρώτου αγώνα. Πως γίνεται να έδωσες 9 αγώνες ως ΠΑΟΚ και να μην υπάρχεις; Όταν οι αντίπαλοι έλεγαν ότι παίζουν ένα φιλικό, δεν έλεγαν "παίζουμε ένα φιλικό με μια παρέα από την Θεσ/νίκη", αλλά έλεγαν ότι παίζουμε ένα φιλικό με τον νέο σύλλογο της Θεσ/νίκης που λέγεται ΠΑΟΚ! Επομένως, για τον Λαό του, ο ΠΑΟΚ έχει ύπαρξη ζωής και δράσης απο τον Ιούλιο του 1925. Για όλους τους άλλους (κράτος, αντίπαλοι, επίσημες διοργανώσεις) ο ΠΑΟΚ είναι υπαρκτός από την ημέρα επικύρωσης του καταστατικού του, δηλ τις 20 Απριλίου 1926.

CONVERSATION

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε εδώ

INSTAGRAM

Follow @ PAOK365