Οταν ο σεισμός της Θεσσαλονικης πλήγωσε την Τούμπα

Ο Ιούνης του 1978 βρήκε τη Θεσσαλονίκη αγχωμένη εξαιτίας των συνεχών σεισμικών δονήσεων, που είχαν αρχίσει από μέρες να γίνονται ένα με την καθημερινότητα των κατοίκων της, όπως και των γύρω περιοχών. Το βουητό των ρίχτερ σήμαινε συναγερμό, κυρίως τα βράδια, και τους έβγαζε όλους από τα σπίτια. Λίγα πράγματα στο χέρι, κανα- δυο ρούχα, λίγο φαγητό και στρωματσάδα στα πάρκα και τα γήπεδα της Θεσσαλονίκης. Όμως, η πόλη άντεχε στα ρίχτερ που είχαν αρχίσει να πληγώνουν όλο και περισσότερο τα κτίριά της, να σπέρνουν φόβο και πολλά ερωτηματικά για το αν έπεται μεγαλύτερο κακό. Η πολιτεία, όπως συμβαίνει πάντα, καθησύχαζε για την ετοιμότητά της, ενώ οι ειδικοί έριζαν για το αν οι συνεχείς δονήσεις ήταν μετασεισμοί μετά το σεισμό της 24ης Μαΐου. Τελικά, το μεγάλο κακό ήρθε. Στις 20 Ιουνίου. Ήταν 11 το βράδυ και η πόλη ήταν κολλημένη στην τηλεόραση για το Μουντιάλ της Αργεντινής.


Για 10 δευτερόλεπτα η γη σείονταν από τα ρίχτερ που είχαν επίκεντρο την περιοχή της λίμνης Βόλβης. 48 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες, χιλιάδες άστεγοι. Δεκάδες τα κτίρια που κατέρρευσαν ή που πληγώθηκαν ανεπανόρθωτα. Απο το μενος του εγκέλαδου δεν γλίτωσε κυριολεκτικά ουτε η Τούμπα.
Στις 22 Μαρτίου του 1980, τμήμα της θύρας 8 του γηπέδου κατέρρευσε, ως αποτέλεσμα βλάβης που είχε υποστεί η κερκίδα από τον ισχυρό σεισμό 6,5 βαθμών ρίχτερ Το γήπεδο έκλεισε και ο ΠΑΟΚ χρησιμοποίησε ως έδρα αρχικά το Καυτανζόγλειο Στάδιο και στη συνέχεια το γήπεδο Χαριλάου, για να επιστρέψει στη φυσική του έδρα ένα χρόνο αργότερ

CONVERSATION

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε εδώ

INSTAGRAM

Follow @ PAOK365