Σαββιδης: "Φοβούνται τον ΠΑΟΚ, φοβούνται εμενα"Το τρίτο μέρος των δηλώσεων του Ιβάν Σαββιδη


Συνοψίζοντας το αποτέλεσμα της τετραετούς παρουσίας μας στο σύλλογο, δεν μπορώ να μην επικεντρωθώ στο ρόλο και τη σημασία του εξωτερικού περιβάλλοντος στη ζωή και το έργο του ΠΑΟΚ. Εδώ και πολύ καιρό γνωρίζω για το τι συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ίσως όχι στο βαθμό που είδα στην συνέχεια. Και στην εκκίνηση αυτής της χρονιάς πήρα την ευθύνη για να εμφανιστώ ως ένας ογκολόγος χειρούργος, αντιλαμβανόμενος ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο νοσεί σε ογκολογικό επίπεδο και η θεραπεία δεν μπορεί πια να δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα, είναι εφικτή μόνο μια χειρουργική επέμβαση.

Γνωρίζω επίσης, ότι ο ΠΑΟΚ ήταν ο πρώτος σύλλογος που είχε παραβιάσει το status quo στη δεκαετία του ’70 κι έκτοτε έγινε στόχαστρο ορισμένων δυνάμεων. Έτσι, όταν ερχόμουν στο σύλλογο ήμουν έτοιμος ότι θα κηρυχθεί πόλεμος, πόλεμος εναντίον της ενίσχυσης του ΠΑΟΚ. Κι εμένα μ’ ενοχλεί περισσότερο η δική μας έλλειψη ενότητας εναντίον αυτών που πολεμούν την ενίσχυση του ΠΑΟΚ. Ειδικά όταν το βρώμικο σύστημα που ελέγχει το ποδόσφαιρο συνειδητοποίησε, ότι εγώ δεν είμαι προσωρινός, ότι ήρθα για καιρό. Από τότε, ο κύριος στόχος μου ήταν η δημιουργία ενός καθαρού συστήματος για τον ΠΑΟΚ, το ελληνικό ποδόσφαιρο και τις μελλοντικές γενιές.

Ο ΠΑΟΚ έγινε ηγέτης στην εκστρατεία ενάντια στο σύστημα και ήρθε αντιμέτωπος με μια πρωτοφανή αντιπαράθεση την οποία γνωρίζετε πολύ καλά, τα βλέπετε, τα ζείτε και συμπάσχετε με τον ΠΑΟΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πολύ καιρό σκεφτόμουν και ανέλυα, με ποια λέξη θα μπορούσα να χαρακτηρίσω όλα όσα συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο, στην Ελλάδα, στο σύστημα… Φοβούνται! Φοβούνται τον ΠΑΟΚ, αναμφισβήτητα φοβούνται και μένα και έχασαν την άνεσή τους για το λόγο αυτό. Κάνουν τα πάντα, ό,τι είναι δυνατό και ό,τι καινούργιο επινοήσουν για να μας σταματήσουν!Πριν λίγες μέρες ήρθα κυριολεκτικά για λίγες ώρες στη Θεσσαλονίκη. Είχαμε πολύ καλές συσκέψεις με τους υπεύθυνους, με τον Λούμπος, τον Ίβιτς, το Γραφείο τύπου, το τμήμα οικονομικών και ασφαλείας. Πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε την αρχή ότι θα χάσουμε αν υποτιμήσουμε κάποιον. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλες τις μεθόδους. Και είμαστε υποχρεωμένοι να μην το επιτρέψουμε, να είμαστε προετοιμασμένοι στο μάξιμουμ. Και να μην επιτρέψουμε να έχουμε εσωτερικές μάχες. Υπάρχουν πολλοί τομείς που κάποιος μπορεί να προχωρήσει σε δολιοφθορά. Αυτοί υπολογίζουν ότι ο ΠΑΟΚ θα απογοητευτεί στον αγώνα του και θα χάσει το θάρρος του. Είτε θα συνεχίσει να έχει τη βασική του ιδιότητα που είναι η ετοιμότητα για αγώνα.

Εγώ δε θέλω να σκεφτόμαστε ότι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παλεύουμε ως αντιπολίτευση. Ο στόχος της παράτασης των εκλογών στοχεύει να μας δημιουργήσει αυτή τη συνήθεια. Εμείς δεν επιτρέπεται να συνηθίσουμε σε αυτή την κατάσταση. Δεν θα χάσουμε το θάρρος και τη διάθεση. Θα διανύσουμε το δρόμο που διαλέξαμε κι ότι κι αν κάνουν αυτοί απλά θα μας ενώσουν περισσότερο, άρα θα μας κάνουν πιο δυνατούς. Παρακαλώ σ’ αυτή τη διαδικασία της ενότητας να μην φειδόμαστε δυνάμεις και χρόνο.

Σήμερα, ο ΠΑΟΚ είναι ο ηγέτης, ο οποίος με ανυπομονησία προσβλέπει στην ανατροπή του φαύλου καθεστώτος, αυτή είναι η σωστή έκφραση. Συνήθως αυτή χρησιμοποιείται όταν αλλάζουν τα κυβερνητικά καθεστώτα, αλλά οι μεταστάσεις του συστήματος έχουν μπει τόσο βαθιά πλέον που κόβεις ένα κεφάλι και στην ίδια θέση μεγαλώνουν δέκα. Αναμφισβήτητα κάνουν προσπάθειες ώστε να αποκτήσουν οι άνθρωποι σαν ιό την πεποίθηση ότι το σύστημα είναι ανίκητο.

Όλα αυτά τα χρόνια το επίκεντρο όλων των πρωτοβουλιών, νόμων και αποφάσεων ήταν η πρωτεύουσα της Ελλάδας. Σίγουρα αυτό είναι λογικό σε πολλές χώρες, θα έλεγα στις περισσότερες. Αλλά έχουμε και λαμπρά παραδείγματα, πιο λαμπρά δεν υπάρχουν, στη Γερμανία, την Αγγλία, την Ισπανία με τη Βαρκελώνη και τέτοια παραδείγματα ηγετών του ποδοσφαίρου, που το επίκεντρο του ποδοσφαίρου δεν είναι η πρωτεύουσα. Γι’ αυτό μιλάμε για ουσιώδεις αλλαγές, γι’ αυτό εννοώ ότι το επίκεντρο πρέπει να γίνει και η Θεσσαλονίκη και θα κινούμαι προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε ότι θα είμαστε ένας σύλλογος που μένει στο περιθώριο. Είμαστε πιο δυνατοί από αυτούς. Είμαστε πιο δυνατοί σε όλα τα επίπεδα. Η μοίρα το καθόρισε έτσι, ότι σε εμάς πριν 90 χρόνια αναφέρονταν υποτιμητικά η φράση «ήρθαν αυτοί». Αυτό πρέπει να το δεχθούμε με ευθύνη. Ναι, εμείς ήρθαμε για να βελτιώσουμε και να εξευγενίσουμε.

Στις προηγούμενες εκλογές ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ απορρίφθηκε μόνο από τέσσερις ποδοσφαιρικές ενώσεις. Οι 51 ψήφισαν «υπέρ». Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά. Το μοναδικό που δεν κάνουμε, είναι πρόωρα να πανηγυρίσουμε τη νίκη. Υπήρχε απόλυτη πεποίθηση ότι οι επιθυμούντες να βελτιώσουν την κατάσταση είναι όλη η Ελλάδα, τα νησιά και η Στερεά Ελλάδα, ο βορράς ο νότος η δύση και η ανατολή. Σε αυτή την προσπάθεια ήμασταν σίγουροι ότι σε αυτό το επίπεδο ξεκινήσαμε να γράφουμε τις νέες σελίδες στο βιβλίο της εξέλιξης του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο ΠΑΟΚ ηγείται των αλλαγών που άρχισαν. Ο ΠΑΟΚ είναι η ψυχή του κινήματος που παλεύει για τη δικαιοσύνη, για όποιον έχει αυτό το στόχο. Ο ΠΑΟΚ πυροδότησε τη διαδικασία αλλαγής στις 2 Μαρτίου και είμαι πραγματικά χαρούμενος που εκείνη τη νύχτα που συναντήθηκα με τους βετεράνους και με ρωτούσαν αν αντιλαμβάνομαι ότι το -3 είναι το μίνιμουμ τιμωρίας, τους απάντησα ότι ο ΠΑΟΚ στη ζωή του έχει χάσει τόσα, που το -3 με στόχο να αποκτήσουμε καθαρό ποδόσφαιρο επιτέλους, δεν μ’ ανησυχεί καθόλου. Και τότε μου είπαν προχώρα.

Είναι το μοναδικό που θα μπορούσε να μας δημιουργήσει αμφιβολία. Ο ΠΑΟΚ είναι ο μόνος σύλλογος που πλήρωσε για τη στάση του σε αρχές με το ίδιο του το αίμα. Αναμφισβήτητα προσπαθούν να μας χρησιμοποιήσουν, αλλά κάνουν λάθος που προσπαθούν να με υποτιμήσουν. Τότε πήρα την απόφαση να μπω στο ΔΣ και να ηγηθώ του ΠΑΟΚ και να πάρω έτσι την πλήρη ευθύνη, την οποία δεν φοβάμαι. Παίρνω την ευθύνη για το μέλλον του ΠΑΟΚ και αναμφισβήτητα θα είμαι δίπλα σε όσους πιστεύουν στον ΠΑΟΚ κι εμένα και είναι έτοιμοι να αναλάβουν την ευθύνη για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είμαι σίγουρος ότι θα κάνω τα πάντα που εξαρτώνται από μένα και ακόμη περισσότερα για να ενισχύσω τη θέση του ΠΑΟΚ. Θέλω να πιστεύω ότι μπροστά μας έχουμε μεγάλες αθλητικές επιτυχίες, αλλά αυτή είναι η Ελλάδα: δυστυχώς φτωχή, πολλές φορές ακατανόητη, με ένα εγκληματικό ποδοσφαιρικό σύστημα, παρόλα αυτά αγαπημένη απ’ όλους μας και αγαπημένη μάλιστα με δέος απ’ όλους μας.

Εμείς συνεχίζουμε να παρατηρούμε και τις επόμενες μέρες μπορεί να αλλάξει η δική μας προσέγγιση, με ποιον τρόπο δηλαδή να κάνουμε την ευθανασία, γιατί αυτό πρέπει να κάνουμε. Γιατί το σύστημα έχει μια επιθανάτια αγωνία και ως χριστιανοί ορθόδοξοι, πρέπει να έχουμε ανθρωπιά. Η ευθανασία είναι αναπόφευκτη.

Πιστεύω πάρα πολύ ότι η σημερινή διοίκηση της ΟΥΕΦΑ και θέλω να με πιστέψετε, θα ακούσει τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, αναμφισβήτητα και του ΠΑΟΚ, ως ενός φαινομένου μέσα σε αυτό το ποδόσφαιρο. Θα έχουμε καλές δυνατότητες προκειμένου να κάνουμε με πιο πολιτισμένο τρόπο την ένταξη του ΠΑΟΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου στο ευρωπαϊκό.

Είμαι πεπεισμένος ότι σήμερα δεν ξοδέψαμε το χρόνο μας, αλλά προσπαθήσαμε να κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν και να σας μεταφέρω και να σας μεταδώσω ό,τι κάναμε αυτά τα χρόνια κι αυτά είναι μόνο ένα μικρό μέρος. Μερικές φορές λέω ότι για να με καταλάβει κάποιος πρέπει να έρθει στη θέση μου.

Όραμα, σχέδια, προοπτικές

Όλα τα παραπάνω είναι ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων μας. Όλα τα παραπάνω είναι ένα αποτέλεσμα της δικής μας δουλειάς και θέλω να το δείτε ως ένα θετικό αποτέλεσμα κι ας μην έχουμε κερδίσει το πρωτάθλημα, αλλά κάναμε τεράστια δουλειά και σήμερα ο ΠΑΟΚ είναι εντελώς διαφορετικός από 4 χρόνια πριν.

Προφανώς αυτό έπρεπε να το περάσουμε και σήμερα, απομένει ένα και ίσως το πιο σημαντικό. Είναι πλέον οι τίτλοι, τα Κύπελλα και τα Πρωταθλήματα, χωρίς τα οποία κανένας σύλλογος δεν μπορεί να ζήσει. Σήμερα, μίλησα για τα οικονομικά, τα κέρδη, τη διαχείριση, το αγωνιστικό τμήμα, αλλά στο τέλος της ομιλίας μου θέλω να τονίσω έντονα ότι ο ΠΑΟΚ δεν είναι μία άλλη επιχείρηση για μένα, δεν τον αντιλαμβάνομαι έτσι.

Ο ΠΑΟΚ είναι το πάθος μου, το όνειρό μου, η οικογένειά μου, είναι αυτό το οποίο ενώνει την προσωπική μου οικογένεια. Εμείς όλοι ζούμε κάθε μέρα σκεπτόμενοι τον ΠΑΟΚ. Αυτό πάντα διευκολύνει και ενισχύει και δίνει μια ευχάριστη υποχρέωση και δεν δημιουργεί προβλήματα, όταν εντός της οικογένειας υπάρχει κατανόηση, τι κάνουμε και γιατί και το λέω ειλικρινά ποτέ δεν είχαμε αμφιβολία για το αν έπρεπε να εμπλακούμε με τον ΠΑΟΚ. Είμαι χαρούμενος που δεν υπήρξε πρόβλημα γιατί ως άνθρωπος δεν κάνω τίποτα που θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στην οικογένειά μου. Αυτό εφαρμόζω στη ζωή, στις επιχειρήσεις, αυτό θα γίνει και στον ΠΑΟΚ. Αυτά τα 4 χρόνια νομίζω ότι έχετε πειστεί γι’ αυτό.

Ο μοναδικός στόχος που έβαλα είναι, κάνοντας αυτάρκη, αυτοϊκανοποιούμενο οικονομικά, με θετικό απολογισμό, ως Σύλλογο τον ΠΑΟΚ, είναι να βοηθήσω το σύλλογο να φτάσει την κορυφή που αξίζει. Και δεν θα κουραστώ να θέτω υψηλούς στόχους, όπως στη ζωή μου. Όταν πάλευα στο δρόμο και πάλευα συχνά, ο βασικός μου στόχος ήταν να μην πέσω στα δυο γόνατα. Το να πέσεις στο ένα γόνατο δεν είναι ήττα, αλλά ο χρόνος που χρειάζεσαι για να ανασυνταχθείς. Αλλά θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Δεν μπορεί τα αθλητικά αποτελέσματα να είναι πάντα βραχυπρόθεσμα. Κάνουμε λάθη και τα διορθώνουμε, προσπαθούμε με διαφορετικές προσεγγίσεις, χτίζουμε, δημιουργούμε, αυξάνουμε την ποιότητα της ομάδας κάθε μέρα και θα συνεχίσουμε να κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση που επιλέξαμε, την κατεύθυνση της δημιουργίας.

Αναμφισβήτητα θέλω να δω τον ΠΑΟΚ όχι αποσπασματικά, αλλά συστηματικά να διεκδικεί το πρωτάθλημα.

Μερικές φορές μου λένε στην Αθήνα ότι και ο ΠΑΟΚ και εγώ αξίζουμε να πάρουμε ένα πρωτάθλημα. Εγώ τους λέω να το αφήσουν αυτό, να το κρατήσουν για τον εαυτό τους, εμείς δεν θέλουμε τα υπολείμματα όσων δεν έχουν φάει. Εγώ θέλω να γίνει κανόνας ο ΠΑΟΚ να είναι στην πρώτη θέση της βαθμολογίας.

Θέλω να βλέπω τον ΠΑΟΚ ισχυρή, ενωμένη οικογένεια, ικανή να αναλύσει και να διορθώσει τα λάθη της, ικανή να πετύχει τους στόχους της. Να εμφανίζονται άνθρωποι σαν τον Κούδα, τον Ζαγοράκη, τον Αναστασιάδη και τους υπόλοιπους και θα κάνουμε τα πάντα για να ενώσουν τις δυνάμεις τους οι θρύλοι του συλλόγου για το καλό της ομάδας μας.

Θέλω να βλέπω τον ΠΑΟΚ που παίζει καθαρό, όμορφο, αποτελεσματικό, υψηλής αισθητικής ποδόσφαιρο. Δεν είναι αυτοσκοπός το αποτέλεσμα. Ερχόμαστε στο γήπεδο για να πάρουμε ένα συναίσθημα, και πρέπει το αθλητικό τμήμα να μας προσφέρει συναίσθημα. Το αποτέλεσμα έχει φυσικά αξία, αλλά όχι μόνο αυτό.

Θέλω να βλέπω τον ΠΑΟΚ ανάμεσα στους κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Θα έρθει αυτή η εποχή. Οι πόρτες των ηγετικών δομών και προσώπων του ευρωπαϊκού και παγκοσμίου ποδοσφαίρου θα είναι ανοικτές για μας.

Θέλω να βλέπω τον ΠΑΟΚ να παίζει σε ένα σύγχρονο γήπεδο. Δεν αποκλείω την νέα Τούμπα, την πλήρως ανακαινισμένη. Αναλύω όλα τα συν και πλην. Από τη μια πλευρά ένα νέο γήπεδο αλλού έχει λιγότερα προβλήματα στην κατασκευή, όμως θα μπορέσουμε να πάρουμε την ψυχή και τον παλμό του ΠΑΟΚ από εδώ; Θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τον βασικό κώδικα στο DNA; Ίσως πρέπει να πάμε σε μια ανακαίνιση της Τούμπας; Κι εδώ υπάρχει ο φόβος της ελληνικής πραγματικότητας. Μπορεί να αποκαλυφθεί ότι σ’ αυτό το σημείο βρίσκεται το άλογο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και θα πρέπει να σταματήσουν οι εργασίες! Και έχουμε δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις για την έναρξη των εργασιών. Έχουμε στρατηγική, εργαλεία, ανθρώπινο δυναμικό.

Θέλω να βλέπω σε όλο τον κόσμο ευτυχισμένους οπαδούς που υποστηρίζουν την ομάδα, τα παιδιά και τους νέους στα ασπρόμαυρα χρώματα.

Γι’ αυτό θα υποστηρίξουμε στρατηγικές μέσω μάρκετινγκ, θα ανοίξουμε ενδιαφέρουσες για εμάς αγορές και θα σχηματίσουμε και εκεί μια πλειάδα ευτυχισμένων οπαδών. Ποιο ήταν ακόμη ένα λάθος το οποίο έκανα;

Σίγουρα όταν θα φτάσω πια στα βαθιά μου γεράματα, θα γράψω για τον δικό μου ερχομό στον ΠΑΟΚ. Δεν υπέθετα ότι θα συναντήσω σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και καχυποψία κάποιων οπαδών του ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ έχει μια κατηγορία που θα την χαρακτήριζα ουσιωδών και θεμελιωδών φιλάθλων, είναι αυτοί οι οποίοι μεγάλωσαν στην Τούμπα. Υπάρχει και μια δεύτερη κατηγορία η οποία ονομάζεται «όλοι οι υπόλοιποι». Εγώ λοιπόν ήρθα από την δεύτερη κατηγορία διεκδικώντας την δική μου σημασία μέσα στην Τούμπα και ίσως έτσι προκλήθηκαν στην αρχή ερωτηματικά.

Αδιαμφισβήτητα όμως στοχεύουμε στην αυτάρκεια, εγώ θέλω κάποια μέρα πάρα πολύ ο ΠΑΟΚ να μην εξαρτάται ούτε από μένα. Θέλω σαν φίλαθλος του ΠΑΟΚ να μπορώ να έρχομαι και να εκφράζω τα συναισθήματά μου και να μην σκέφτομαι ότι δεν μου αρμόζει εμένα. Ξέρετε ότι εγώ μετακινούμαι πάρα πολύ και υπάρχουν αρκετές δυνατότητες μέσα στο αεροπλάνο να σκέφτομαι και να αναλύω. Λυπάμαι πάρα πολύ που η πραγματικότητα της ζωής μου αφαίρεσε την δυνατότητα να επικοινωνήσω με αυτούς που ήταν στην πηγή της δημιουργίας του ΠΑΟΚ.

Γιατί έχει μαζεμένα φτερά το έμβλημα του ΠΑΟΚ; Εγώ λοιπόν ονειρεύομαι ότι κάποτε θα ανοίξει τα φτερά του και θα πετάξει σαν ένας αυτάρκης δυνατός αυστηρός και απαλλαγμένος από όλους μας σύλλογος!Πραγματικά σας παρακαλώ καθένας από εσάς να εξάγει από αυτά που είπα το δικό του κομμάτι και αύριο το πρωί να καθίσει και να σκεφτεί το δικό του τομέα και να ενεργεί με στόχο την ένωση ενός μωσαϊκού από αυτούς τους τομείς. Σας ευχαριστώ πολύ».

CONVERSATION

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε εδώ

INSTAGRAM

Follow @ PAOK365