Κινδυνεύει άσχημα ο ΑΠΟΕΛ

Κύπρος


Ημέρα αποφάσεων η σημερινή για το κυπριακό ποδόσφαιρο. Η UEFA απέστειλε, την περασμένη εβδομάδα, στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία φάκελο με στοιχεία για ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα στον αγώνα της 10ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος του νησιού, μεταξύ του ΑΠΟΕΛ με την Καρμιώτισσα (4-1)!

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το αποτέλεσμα του αγώνα χειραγωγήθηκε προκειμένου να υπάρξουν διεφθαρμένα κέρδη από στοιχηματική δραστηριότητα. Υπήρξε έντονο ποντάρισμα πως η ομάδα της Καρμιώτισσας θα έχανε τον αγώνα με διαφορά τουλάχιστον τριών τερμάτων και πονταρίστηκαν πολλά χρήματα στο εν λόγω στοίχημα όταν το σκορ ήταν στο 2-1 και στο 3-1. Ο

 Ο φάκελος έχει ήδη σταλεί στον πειθαρχικό εισαγγελέα της ομοσπονδίας για αξιολόγηση των στοιχείων που περιλαμβάνει. Μάλιστα ο υπουργός δικαιοσύνης και δημόσιας τάξεως, Ιωνάς Νικολάου, μίλησε, την περασμένη εβδομάδα, στην επιτροπή οικονομικών της κυπριακής Βουλής «για τις ανησυχητικές διαστάσεις που λαμβάνουν τα φαινόμενα της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων σε σημείο που η UEFA έχει προειδοποιήσει ότι ως χώρα βρισκόμαστε στις πιο ψηλές θέσεις για τις χώρες στις οποίες υπάρχουν υποψίες για εμπλοκή σε προσυνενοουμένους αγώνες και πως προτίθεται να αποκλείσει κυπριακές ομάδες από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα»! Αποκάλυψε πως το υπουργείο προωθεί νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της χειραγώγησης, το οποίο θα ρυθμίζει τα αδικήματα χειραγώγησης και περιλαμβάνει διατάξεις που ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των διωκτικών αρχών παρέχοντας τους τα αναγκαία ανακριτικά εργαλεία, περιλαμβανομένης της δυνατότητας συλλογής δεδομένων τηλεφωνικών συνομιλιών και αποκάλυψης λογαριασμών. Σε αυτό το κλίμα πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα στη Λεμεσό η ετήσια γενική συνέλευση της κυπριακής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (ΚΟΠ). Μετά το πέρας της συνέλευσης, θα ακολουθήσει άτυπο διοικητικό συμβούλιο με κυρίαρχο θέμα συζήτησης τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος των προσυνεννοημένων αγώνων, όπως αυτό προκύπτει από την αποστολή φακέλων από την UEFA.


Σχεδόν άπαντες εκφράζουν την άποψη ότι τώρα είναι η ώρα για να παρθούν δραστικές αποφάσεις και όχι άλλα ημίμετρα για την απαιτούμενη κάθαρη στο πρωτάθλημα του νησιού. Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της ΚΟΠ, Κωστάκης Κουτσοκούμνης, θα μεταφέρει στο συμβούλιο ότι η UEFA έχει σκληρύνει τη στάση της και δεν εγκρίνει τις ποινές ? χάδι που ίσχυαν στο παρελθόν, γι' αυτό και απαιτεί αυστηρότερες ποινές. Έχει γίνει ήδη προκαταρτική μελέτη με προτάσεις που αν εφαρμοστούν, θα ταρακουνήσουν πολλούς. Ιδιαίτερα τις ομάδες που θα έχουν την ευθύνη για τον ύποπτο χειραγωγημένο αγώνα. Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση οι προτεινόμενες ποινές θα είναι οι ακόλουθες: Στον πρώτο φάκελο αφαίρεση της χορηγίας της ομοσπονδίας. Στον δεύτερο φάκελο αφαίρεση βαθμών, ενώ στον τρίτο φάκελο που θα αποσταλεί από την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία και θα αφορά την ίδια ομάδα, τότε αυτή θα υποβιβάζεται αυτόματα στην αμέσως μικρότερη κατηγορία! Στο μεταξύ, μεγάλες ποινές προβλέπει και το νομοσχέδιο του υπουργείου δικαιοσύνης για την καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων σε πρόσωπα που εμπλέκονται σε αλλοίωση αποτελέσματος αθλητικού αγώνα.

 Αρχικά πρέπει να διευκρινιστεί ότι το νομοσχέδιο αφορά όλες τις αθλητικές δραστηριότητες και δεν θα περιορίζεται στο ποδόσφαιρο, ενώ θα ποινικοποιεί οποιαδήποτε ενέργεια, που αποσκοπεί στη χειραγώγηση αθλητικού γεγονότος, με ποινή που μπορεί να φτάσει τα επτά χρόνια φυλάκισης και τα 300.000 πρόστιμο. Περαιτέρω, μέσα από τον νόμο, δημιουργείται ιδιώνυμο αδίκημα για την δωροδοκία-δωροληψία που σκοπό έχει την αλλοίωση αποτελέσματος αθλητικού αγώνα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 100.000. Επίσης θα απαγορεύεται ο στοιχηματισμός σε αθλητές, αθλητικούς παράγοντες και παράγοντες αθλητικών ομοσπονδιών, απαγορεύεται η διάδοση εμπιστευτικών, των ομάδων, πληροφοριών και καθιερώνεται η υποχρέωση για άμεση ενημέρωση της Επιτροπής για παραβάσεις του νόμου. Σημαντική είναι, επίσης, η ρύθμιση του ασυμβίβαστου στην ιδιότητα του αθλητή και αθλητικού παράγοντα με την ιδιότητα του εκπροσώπου ή συμβούλου αθλητών και την ιδιότητα των συμμέτοχων σε επιχειρήσεις παροχής στοιχήματος στην Κύπρο ή στο εξωτερικό και σε περίπτωση παράλειψης αποκάλυψης του ασυμβιβάστου θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τρία έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 75.000 ευρώ.

CONVERSATION

Σχολιάστε εδώ

INSTAGRAM

Follow @ PAOK365