Πώς ο Ιβάν Σαββίδης νίκησε την Coca-Cola

Αποτέλεσμα εικόνας για ιβαν σαββιδης κοκα κολα


Κερδίζοντας τη μάχη με την πολυεθνική Coca-Cola, ο Ιβάν Σαββίδη απέκτησε τον μετοχικό έλεγχο της εταιρείας ανθρακούχων νερών «Σουρωτή» και δρομολογεί πλέον τις διαδικασίες για την κεφαλαιακή της ενίσχυση και την υλοποίηση επενδυτικών-αναπτυξιακών σχεδίων. Ο ομογενής επιχειρηματίας – ιδιοκτήτης της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, του ΠΑΟΚ και του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς» - συγκέντρωσε το 45% των μετοχών της εταιρείας, αν και προσέφερε το ίδιο ακριβώς τίμημα με την Coca-Cola, η οποία είχε προηγηθεί και κατείχε ήδη περίπου 20% των μετοχών.

 Οι μικρομέτοχοι της «Σουρωτής» - τοπικοί φορείς, κάτοικοι της περιοχής και εργαζόμενοι της εταιρείας – προτίμησαν να δώσουν τις μετοχές τους στον Σαββίδη για ένα και μόνο λόγο: Πείσθηκαν ότι έχει επιχειρηματικό όραμα - να κάνει τη «Σουρωτή» μεγάλη εταιρεία και να επενδύσει στην αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της περιοχής, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

 Τους ίδιου λόγους επικαλέσθηκε και η ελληνική εταιρία επενδύσεων First Athens Corporate Finance, η οποία είχε συγκεντρώσει περίπου 5% των μετοχών και αποφάσισε να τις δώσει στον Σαββίδη όταν αποσύρθηκε από τη μάχη για τον έλεγχο της «Σουρωτής». Αντίθετα, για την Coca-Cola δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι θα κινηθεί όπως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις εξαγοράς τοπικών μονάδων εμφιάλωσης:

 Θα κρατήσει μόνο το brand name, θα κλείσει το εργοστάσιο της «Σουρωτής» και θα μεταφέρει τις δραστηριότητες εμφιάλωσης νερού στη μεγαλύτερη μονάδα που διαθέτει κοντά στη Θεσσαλονίκη. 

 Οι επιλογές της Coca-Cola Το επιχειρηματικό όραμα και το ενδιαφέρον για την τοπική κοινωνία και οικονομία κέρδισαν λοιπόν τον «στεγνό επιχειρηματικό πραγματισμό» της Coca-Cola – και την κακή δημόσια εικόνα που έχει δημιουργήσει η πολυεθνική εταιρεία, μετά το κλείσμο εργοστασίου της στη Θεσσαλονίκη. Πάντως η Coca-Cola παραμένει δεύτερος βασικός μέτοχος της «Σουρωτής», έχοντας συγκεντρώσει περίπου 20% (15% από τον πλειστηριασμό μετοχών που κατείχε η εταιρεία «Μυστράς» του προφυλακισμένου Θωμά Λιακουνάκου και 5% από τους μικρομετόχους), Ο Ιβάν Σαββίδης έχει δηλώσει δημόσια ότι θέλει να εξαγοράσει το ποσοστό της – αλλιώς θα «συμβιώσει» με τον πολυεθνικό όμιλο στη «Σουρωτή».

 Η Coca-Cola δεν έχει λόγο να παραμείνει ως μειοψηφούσα μέτοχος, παρά μόνον εάν εκτιμά ότι ο ομογενής επιχειρηματίας δεν θα… μακροημερεύσει στην εταιρεία. Μάνατζμεντ και ΑΜΚ Ο νέος μεγαλομέτοχος κίνησε ήδη τη διαδικασία για να αναλάβει το μάνατζμεντ και να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής του, ώστε να έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Με επιστολή προς το ΔΣ της «Σουρωτή ΑΕ» ζήτησε να συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, για να αλλάξει το διοικητικό συμβούλιο και να αποφασίσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το μεγαλύτερο μέρος της ΑΜΚ θα καλυφθεί βέβαια από τον όμιλο Σαββίδη, ο οποίος εκτιμάται ότι θα ανεβάσει το ποσοστό συμμετοχής του πάνω από το 67%

Με πληροφορίες απο sofokleousin.gr

CONVERSATION

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε εδώ

INSTAGRAM

Follow @ PAOK365